Gazi Üniversitesi Happy Bones Erasmus+ Projesi Ortağı
3 Temmuz 2020 | 14:19

Menopozda Kadınlarda Fiziksel Aktivite: Osteoporozun Önlenmesi ve Tedavisi İçin Aktif Yaşam Tarzı / Happy Bones

Happy Bones projesinin amacı, 50-65 yaş arası kadınlarda osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilecek bir egzersiz modeli geliştirmek ve aktif yaşamı teşvik etmektir. Egzersiz ve aktif yaşam tarzı hayatımızın önemli bir parçasıdır; ama osteoporoz ve osteopeni kadınlarda menopoz dan sonra hızla artış eğilimindedir, sağlık sorunlarına neden olur ve yaşam kalitesinin azaltır.

Egzersiz sağlık promosyonu için sihirli bir hap gibidir; uygun yapıldığında tüm insanlar için çok sayıda olumlu fizyolojik ve psikolojik etkiye sahiptir. Menopoz kadınlarda fizyolojik ve psikolojik değişikliklere neden olan normal yaşamın bir aşamasıdır; osteoporoz dediğimiz kemik mineral yoğunluğunun azalması bunlardan biridir. Tahminlere göre, 50 yaşın üzerindeki her 3 kadından 1'i kemik mineral yoğunluğu kaybına bağlı kırıklar yaşamaktadır. Daha sonrasında hastaneye yatış, bakım gerektirmesi, gelir kaybı, ekonomik aktivitenin azalması, yaşam kalitesinin düşmesi, ulusal sağlık sisteminin yükünün artırılmasına neden olur.

Avrupa Birliği Fiziksel Aktivite Yönergeleri, "genç yaşlarda kemiklerin mineralizasyonunun iyileştirilmesi, osteoporoz ve ileri yaşlardaki kırıkların önlenmesine katkıda bulunmak" da dahil olmak üzere sağlık yararlarını belirterek, her yaş grubu ve durumu için fiziksel aktivitenin (PA) ayrıntılarının önemini ortaya koyar. Eğer menopoz ve azalmış kemik yoğunluğu kadınların hayatında ki bir gerçeklik, egzersiz ve fiziksel aktivitede tüm inşaların hayatında olması gereken bir kavramsa, kadınlarda menopoz sonrası görülen osteoporozun etkilerini azaltmak için uygun bir egzersiz programlarının geliştirilmesi ve uygulanması ve aktif yaşam tarzının teşvik edilmesi bu projenin amaçlarını oluşturmaktadır.

Proje ortakları Università degli Studi di Roma Foro Italico (İtalya), Istituto Europeo per lo Sviluppo Socio Economico – ISES (İtalya), Bulgar Spor Geliştirme Derneği - BSDA (Bulgaristan), Alexandru Ioan Cuza Iasi Üniversitesi – UAIC (Romanya), Fundació Salut i Envelliment UAB – FSIE (İspanya) ve Gazi Üniversitesi (Türkiye).

Menopozda Kadınlarda Fiziksel Aktivite: Osteoporozun Önlenmesi ve Tedavisi İçin Aktif Yaşam Tarzı / Happy Bones projesi Avrupa Birliği'nin Erasmus+ Programı tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.

Proje hakkında daha fazla bilgi ve proje detayları için proje web sayfasını https://www.happybones.eu ziyaret edebilirsiniz.

background image